divendres, 23 de setembre del 2016

La Medicina Tradicional Xinesa és abans que res una medicina preventiva.

Meditació de He Yiajing
El nostre organisme té la capacitat de tornar al seu estat inicial després de patir una alteració. Això significa que sempre intentarem tornar a l'estat de salut. Aquest estat de salut és un punt d'equilibri on tots els paràmetres que mesuren la nostra salut (tensió arterial, glucosa en sang, hemoglobina, capacitat respiratòria, ...) són correctes i al qual hi arribem, de forma natural, si estem sans i forts, és a dir, quan els nostres sistemes d'autorregulació (sistema immunitari, sistema nerviós i sistema hormonal) i tots els nostres òrgans es funcionen correctament.

Els paràmetres que ens indiquen en Medicina Tradicional Xinesa (MTX) que estem sans, són les anomenades substàncies fonamentals (Qi - energia vital -, Xue - sang -, yin i yang). Quan aquestes substàncies es desequilibren entre elles deixem de sentir-nos bé i, quan el desequilibri persisteix en el temps, pot aparèixer la malaltia. Aquest desequilibri pot ser degut a que falti una d'aquestes 4 substàncies, estigui estancada, és a dir, que no flueixi, o estigui en excés.

Quines són les causes que fan que perdem al salut? Doncs les causes són de 2 tipus: internes i externes. Les externes són els agents meteorològics i els patògens. Les internes són les malalties hereditàries que venen gravades en el nostre ADN i, sobretot, són també les emocions. Una mala gestió emocional ens desequilibra energèticament afectant, quan aquest desequilibri persisteix en el temps, a les substàncies fonamentals.

Les 5 branques de la MTX, que són complementàries entre elles (dieta, Qi Gong, tuïna o massatge xinès, fitoteràpia xinesa i acupuntura), tenen com a objectiu que les 4 substàncies fonamentals estiguin presents en el cos en quantitat suficient, estiguin equilibrades i flueixin. Si partim de la base que no és la MTX la que ens cura, sinó que som nosaltres mateixos els que ens curem, utilitzant la MTX per a reforçar l'organisme facilitant l'autocuració, és evident que la MTX és, abans que res, una medicina preventiva.

Per entendre les 4 substàncies fonamentals no podem imaginar-les només com a una cosa material, hem de pensar en energia associada a matèria. Per aquest motiu a vegades es parla de la MTX com d'una medicina enregètica. A través de l'energia més freda o més calenta dels aliments (només cal pensar en la sensació que tenim quan mengem llimona versus curry picant per entendre aquest concepte d'energia dels aliments), de l'energia que recollim, mobilitzem i equilibrem quan fem Qi Gong, la mobilització del massatge, l'energia curativa de les plantes i l'estímul energètic que suposa l'acupuntura, podem facilitar l'abundància i l'equilibri de les 4 substàncies fonamentals que el nostre organisme buscarà sempre de forma natural.

Una bona dieta basada en aliments naturals i de temporada, adaptada a la constitució individual de cada persona i la pràctica diària del Qi Gong, són bàsiques per estar sans i forts física, mental i espiritualment. Però quan el desequilibri i la malaltia arriben, serà molt més fàcil fer-los desaparèixer, alentir o aturar el seu procés quan vivim en equilibri. Si l'alimentació i el Qi Gong  no són suficients, podem ajudar-nos de la tuïna, la fitoteràpia i l'acupuntura.

Tanmateix cal tenir molt present que el nostre cos no és etern. Les cèl·lules moren i es regeneren constantment, però amb el pas del temps tot l'organisme envelleix, per fora i per dins també, les 4 substàncies fonamentals van disminuint fins que esgotem tot el Qi i morim. Quan ens fem grans, ens debilitem de forma natural i, per tant, perdem capacitat per vèncer el desequilibri i la malaltia pot acabar guanyant. 

Algunes persones neixen amb una constitució valenta i amb molts recursos: les 4 substàncies fonamentals són abundants i de qualitat, però aquesta seguretat que els dóna ésser com són fa que moltes vegades descuidin la seva salut i quan la malaltia arriba, ho fa de forma greu i precipitada (atac de cor, ictus,...) D'altres, en canvi, neixen amb una debilitat constitucional, amb pocs recursos propis per vèncer les adversitats. en general són persones que es cuiden molt perquè saben que no són tan resistents com d'altres i, aquesta actitud, els evita moltes malalties. En tots els casos, tant si som forts o dèbils física o mentalment, joves o grans, la MTX és una gran medicina preventiva i quan ens posem malalts, ens ajuda a poder vèncer la malaltia, aturar-la o alentir-la.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.