dijous, 22 de desembre del 2016

L'energia de l'hivern

Som al solstici de l'hivern, el dia de l'any amb la nit més llarga. En els espais naturals domina l'ombra i la foscor, el silenci i el fred, és el moment en que l'energia, que ja ha descendit durant la tardor, s'interioritza. Els arbres han perdut les seves fulles i han concentrat la saba en el seu interior, sembla que siguin morts, però segueixen vius. Les formigues han aturat la seva activitat incansable i s'han refugiat al seu niu, com si haguessin mort, però segueixen vives. Alguns mamífers, com els ossos, s'amaguen per a hivernar, sembla que hagin mort, però només han reduït el seu metabolisme al mínim.
En els humans ens succeeix el mateix, quan les hores de llum disminueixen i arriba el fred, el nostre pols s'interioritza i la nostra pell es refreda perquè la nostra energia, el nostre Qi vital, s'ìnterioritza. Es el moment de màxim Yin. Es per això que a la mateixa temperatura, per exemple en una habitació a 20 º, notem més el fred a l'hivern que no pas a l'estiu que anem en màniga curta.
Aquesta energia, el nostre Qi vital, es dirigeix cap al Dan Tian que és la zona que tenim sota el melic i que és cap a on dirigim la nostra respiració i els moviments quan fem Qi Gong. Durant l'hivern el nostre organisme està preparat per emmagatzemar energia i així poder combatre el fred, però no només és per això que l'emmagatzemem, quan arribi la primavera, el nostre Qi començarà a ascendir i a exterioritzar-se, fins arribar al màxim Yang de l'estiu i serà en aquestes estacions de l'any que materialitzarem, a través de l'acció, tot el que hem estat planificant, reflexionant o meditant durant l'hivern. Si observem la natura se'ns fa molt evident perquè és en les estacions de la calor que el camp, l'hort i el bestiar són més productius. La varietat de verdures i fruites és evident, les gallines fan més ous, els animals crien, ....
Tanmateix, la modernitat i les seves avantatges en comoditat, si bé en augmentat el nostre benestar, també han desvirtuat aquest cicle natural. Poder disposar de calefacció, de transport ràpid i calent que ens escurça les distàncies i d'il·luminació elèctrica que allarga el dia, ens facilita i millora la vida, però també ens permet augmentar el nostre ritme vital, com si fóssim a l'estiu, trencant el nostre ritme natural i fent-nos perdre el nostre equilibri energètic. Cal tenir present que aquest desequilibri energètic és en la base de qualsevol malaltia.
Sense haver de renunciar a la comoditat, hem de ser conscients del nostre cicle energètic natural i hem de deixar que el nostre organisme reculli i interioritzi el Qi. Es important que l'alimentació es correspongui amb els productes naturals locals i de temporada i que sigui variada en sabors i colors. També cal donar-nos les hores de repòs que necessitem i no oblidar-nos de passar estones tranquil·les, en silenci i interiorització, que poden ser mentre passegem tranquil·lament per la natura, practicant Qi Gong, fent meditació o senzillament, deixant la ment en calma mentre viatgem en transport públic (enlloc de mirar compulsivament el mòbil)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.