dimarts, 11 de febrer del 2014

Fa fred, què mengem?

A través dels aliments i de la manera de cuinar-los, podem fer pujar la calor interior del nostre cos. Quan fa
fred, tots hem notat alguna vegada els ronyons freds o que el fred se’ns ha “ficat als ossos”. Cereals com el blat sarraí i el mill, el peix i les lleguminoses, com les llenties o els azukis, tonifiquen els ronyons i ens escalfen. Les algues, els condiments i els fermentats salats, com el miso o la salsa de soja, també són molt recomanables en aquesta època. I no oblidem veure aigua de mar.

Pel que fa a la verdura, si mengem la de temporada no ens equivocarem: col, espàrrecs, api, fonoll, carbassa, brócoli, col-i-flor, pastanagues, porros i cebes. Els fruits secs i les llavors també són bones per escalfar-nos: anous, castanyes, avellanes, pipes de gira-sol o de carbassa, sèsam,… Les herbes aromàtiques que ens aniran bé per a cuinar o com infusió són les carminatives (anís, fonoll i comí), el julivert, el romaní i la farigola. De les espècies destaco la canyella, el gingebre, el clau, la nou moscada o l’all, la resta són massa potents i ens acaben provocant l’efecte contrari al desitjat.


Alguns estils de cocció també faran que l'aliment sigui més vigorós per a l'hivern. Seran preferibles coccions llargues, a foc lent i amb tapa, a saltejats ràpids o cuina al vapor o escaldada. El forn i la brasa també són adequats a l'hivern.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.