divendres, 8 de novembre del 2013

Nutrició energètica

Bases per a una alimentació natural, sana i equilibrada.

L'adjectiu energètic es refereix a l'energia que tenen i ens aporten els aliments. Aquesta energia pot ser de concentració i retenció o d'expansió i dispersió, pot ser freda o calenta. Utilitzant el llenguatge de la física, podríem dir que alguns aliments tenen energia centrípeta i d'altres centrífuga. Els aliments ens equilibren l'energia del cos i això ja sabem que vol dir tenir salut i fins i tot, ens ajuden a curar-nos.

Segons com ens alimentem, el nostre organisme funcionarà millor o pitjor i ens trobarem millor o pitjor: estarem més o menys cansats, l'aportació d'energia al llarg del dia serà més o menys constant, estarem relaxats o tensos, ...

Les recomanacions bàsiques serien:
1- La base de la nostra alimentació hauria de ser el cereal integral, les lleguminoses i les verdures, i el peix i la carn en menor mesura.
2- La proteïna que mengem hauria de ser vegetal i animal: lleguminoses, proteïna del blat o seitan, tofu, peix i en poca quantitat, carn i ous. No hem d'abusar dels ous. Els nens i nenes, adolescents i adults mascles necessiten més quantitat de proteïna que les dones adultes.
3- Caldria complementar l'alimentació amb algues que són una font natural de minerals i en el mercat en trobem moltes originàries de la nostra zona geogràfica, oli d'oliva, fruits secs i llavors de gira-sol, carbassa, sèsam, ...
4- La fruita no cal que sigui abundant en la nostra dieta, de fet, si ens hi veiéssim obligats, en podríem prescindir. A l'estiu és molt refrescant, però a l'hivern és més recomanable prendre-la en forma de suc o cuinada.
5- La llet s'hauria d'eliminar ja que els mamífers adults no estan preparats per a digerir-la. Acidifiquen el nostre pH facilitant la descalcificació i provoca gasos. Es podria substituir per llets de cereals (algunes es fabriquen amb calci afegit). El iogurt és molt recomanable quan s'utilitzen lactobacilus en la seva producció, sobretot quan és de llet de cabra. El formatge és poc recomanable perquè és molt greixós.
6- El sucre ja sigui refinat o candi, és una aportació de glucosa massa brusca que després provoca una caiguda important de l'energia. El refinat, a més a més, facilita la desmineralització i malmet els intestins. Els productes dolços i de pastisseria s'haurien de deixar per a ocasions molt concretes.
7- Per protegir i millorar la nostra flora intestinal, un pilar important de la digestió, diàriament podem prendre petites quantitats de fermentats amb sal com per exemple el xucrut alemany, les olives i altres verdures adobades, la salsa de soja, umeboshi o el miso japonès, entre d'altres.

Un darrer consell seria considerar els productes locals i de temporada com els més adequats per a la nostra alimentació i no oblidar-nos que cada persona té les seves necessitats.

Podem anar fent petits canvis graduals que milloraran enormement la nostra qualitat de vida actual i futura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.